Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Αυστηροποίηση ελέγχων στις εξαγωγές εσπεριδοειδών ζητούν οι εξαγωγείς

Αυστηροποίηση ελέγχων στις εξαγωγές εσπεριδοειδών ζητούν οι εξαγωγείς

Με μικρούς ρυθμούς συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, κυρίως από την περιοχή Καβάλας, με τις τιμές μέχρι σήμερα να έχουν διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων, δυστυχώς με κρούσματα διακίνησης  ατυποποίητων με κίνδυνο να  υπάρξει δυσφήμηση των ελληνικών ακτινιδίων στις ξένες αγορές σε μια χρονιά με αυξημένη ποιοτική παραγωγή στην χώρα μας και με προβλήματα μειωμένης παραγωγής και ποιότητος ανταγωνιστριών χωρών. Όπως αναφέρουν εξαγωγικοί φορείς, το γεγονός αυτό μέχρι σήμερα δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκ των καταγραφόμενων μέχρι σήμερα εξαγωγών, αυτές προς Ιταλία ανέρχονται σε 22.535 τόνους έναντι 7.079 αντίστοιχα πέρυσι.

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών και λεμονιών και οι εξαγωγείς απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή-διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, προς αποτροπή κυκλοφορίας με χωρίς να έχουν τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (πορτοκάλια και μανταρίνια), ατυποποίητων  προϊόντων από Έλληνες, Ιταλούς  και βαλκάνιους «εμπόρους» κατ’ ευθείαν από τον αγρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 10/11/2017 είχαν εξαχθεί 91.652 τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών, από 71.764 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 10.651 τόνοι πορτοκαλιών από 14.092 τόνους πέρυσι, 3.177 τόνοι μανταρινιών από 4.826 τόνους πέρυσι, 854 τόνους λεμόνια από 588 πέρυσι και 45.118 τόνοι ακτινιδίων, έναντι 28.754 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

 

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+