Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Ο υπέρβαρος και παχύσαρκος πληθυσμός στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαπενταετία, εκτιμά ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε μελέτη που εκπονήθηκε για 53 χώρες, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για την παχυσαρκία στην Πράγα την Τετάρτη 5 Μαΐου.
ΠΟΥ: «Το 2030, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση»
Ο αριθμός των παχύσαρκων ενηλίκων έχει υπερδιπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1980. Αυτή τη στιγμή, ο μισός ενήλικος ευρωπαϊκός πληθυσμός είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, το ίδιο και 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6-11 ετών. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, η Ιρλανδία μοιάζει να βρίσκεται στη δεινότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών: οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως το 89% των ανδρών και το 85% των γυναικών στη χώρα θα είναι υπέρβαρο γύρω στο 2030, και το 48% και 57% –αντιστοίχως– παχύσαρκο. Την πρωταθλήτρια Ιρλανδία ακολουθούν η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Τσεχία, αλλά και η Ελλάδα, όπου το ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων αναμένεται να διπλασιαστεί, και από το 20% που βρισκόταν το 2010 να φθάσει στο 40%.
Μη ισορροπημένο ενεργειακό ισοζύγιο, η καρδιά του προβλήματος
«Η θεμελιώδης αιτία του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας είναι η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που ξοδεύονται», έχει επισημάνει ο ΠΟΥ ήδη από το 2011. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως για να παραμείνει το βάρος μας σταθερό θα πρέπει να ξοδεύουμε ίση ενέργεια με αυτή που προσλαμβάνουμε, άρα να διατηρούμε ισορροπημένο το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Για να χάσουμε κιλά, από την άλλη, θα πρέπει οι θερμίδες που καταναλώνουμε να είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνουμε είτε προσαρμόζοντας τη διατροφή μας· είτε «καίγοντας» περισσότερες θερμίδες μέσω αυξημένης σωματικής άσκησης· είτε και τα δύο, που είναι και το προτιμότερο και πλέον αποτελεσματικό.
Ο καταλυτικός ρόλος της καθιστικής ζωής
Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής και η σωματική αδράνεια ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της παχυσαρκίας, μαζί με συνοδά περιβαλλοντικά και κληρονομικά αίτια, ορμονικές ή άλλου είδους διαταραχές, κλπ. Σε πρόσφατη συνάντηση της European Society ofLifestyle Medicine αναφέρθηκε πως το 63% των Ευρωπαίων δεν τηρούν καν τα ελάχιστα συνιστώμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, και πως περίπου 600.000 θάνατοι ετησίως στη Γηραιά Ήπειρο οφείλονται στη σωματική αδράνεια. Πρόκειται για αριθμό αντίστοιχο με τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καπνίσματος. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά: βάσει παλαιότερων ερευνών μόλις 10% των Ελλήνων ασκείται περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα και 1 στους 2 απέχει από κάθε μορφής άσκηση (Special Eurobarometer 412: Sport and Physical Activity Report), ενώ τα Ελληνόπουλα γυμνάζονται το λιγότερο από όλους τους συνομηλίκους τους στην Ευρώπη και βλέπουν την περισσότερη τηλεόραση (The ENERGY-Project. PLoS One. 2012).
Σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα η απάντηση στο πρόβλημα
 Ο João Breda, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, τόνισε στο περιθώριο του συνεδρίου ότι οι εκτιμήσεις του Οργανισμού καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Απάντηση στο πρόβλημα, κατά την Παγκόσμια Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, δίνει ο συνδασμός ισορροπημένης διατροφής –δηλαδή κατανάλωσης όλων των τροφών με μέτρο και σε κατάλληλες μερίδες– και σωματικής άσκησης. Εφόσον ακολουθούμε αυτές τις βασικές αρχές στην καθημερινότητά μας τότε το ενεργειακό ισοζύγιο ισορροπεί, δεδομένου ότι ο οργανισμός προσλαμβάνει τόσες θερμίδες όσες ξοδεύει για να συντηρηθεί. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού ισοζυγίου θα αντιστρέψει τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη.