Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Authentico: Κοινή εξαγωγική προσπάθεια 5 εταιρειών με ΠΟΠ προϊόντα

Authentico: Κοινή εξαγωγική προσπάθεια 5 εταιρειών με ΠΟΠ προϊόντα

Με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών τους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων προβολής και προώθησης, πέντε επιχειρήσεις παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων προσπαθούν να επεκταθούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Με αυτούς τους στόχους το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Authentico, το οποίο ξεκίνησε το 2015 προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα για 7 ελληνικά προϊόντα στις αγορές του Βελγίου, της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι εταιρείες: «ΛΕΣΒΙΓΑΛ» – ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε., ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ, ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΩΝ (ΕΑΣ) ΚΑΒΑΛΑΣ, Α.Α.Ο.Σ ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ.
Σε συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τετάρτης για την παρουσίαση του Authentico παρουσιάστηκαν οι προοπτικές του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες που ξεχωρίζουν για την ποιότητα της παραγωγής τους. Πολύτιμος αρωγός της όλης προσπάθειας είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται για προβολή και προώθηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα διαθέτει σημαντικά τα κονδύλια για την προβολή των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα από 61 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 και 142 εκατ. ευρώ το 2017, αναμένεται να διαθέσει 188,5 εκατ. ευρώ το 2018 και τα 200 εκατ. ευρώ το 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Ταμπαρόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Novacert και εκ των επικεφαλής της πρωτοβουλίας Authentico, καταγράφεται  στροφή στα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής καθώς εκεί μπορεί να βρει κανείς πολύτιμους πόρους.
Σύμφωνα με την προϊστάμενη του Τμήματος προώθησης και προβολής των προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ελένη Κολοκοτρώνη, ο αριθμός των Ελλήνων παραγωγών που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους αυξάνεται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.
Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των προτάσεων που κατατέθηκαν από την Ελλάδα το 2017, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μεγαλύτερος και από την Γαλλία που ήταν στην τρίτη θέση. Οι περισσότερες προτάσεις κατατέθηκαν από την Ιταλία.
Ανάλογος και μεγαλύτερος αριθμός προτάσεων εκτιμάται πως θα κατατεθούν τα επόμενα χρόνια, παρά τα αυστηρά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.