Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Ανοιξε ο “δρόμος” για την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένου σολομού

Ανοιξε ο “δρόμος” για την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένου σολομού

Άνοιξε ο δρόμος για την διάθεση γενετικά τροποποιημένου σολομού. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη, η εταιρεία AquaBounty Technologies, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη νέα της αίτηση για την “εφαρμογή κτηνιατρικών φαρμάκων για την παραγωγή, πώληση και κατανάλωση του σολομού «AquAdvantage””.

Η έγκριση για τον σολομό AquAdvantage -ο οποίος έχει γενετικά τροποποιηθεί προκειμένου να φθάνει το μέγεθος αγοράς σε λιγότερο χρόνο από ό,τι οι συμβατικοί σολομοί εκτροφής Ατλαντικού-, έρχεται μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Roland Stotish, διευθύνοντα σύμβουλο της AquaBounty, o συγκεκριμένος σολομός παρέχει υγιεινή και θρεπτική τροφή στους καταναλωτές με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να επηρεάζεται ο ωκεανός και τα άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα.

“Χρησιμοποιώντας συστήματα υδατοκαλλιέργειας στην ξηρά, αυτή η πλούσια πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να καλλιεργείται κοντά σε μεγάλες καταναλωτικές αγορές, με έναν πιο βιώσιμο τρόπο”, αναφέρει ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ σήμερα εισάγουν πάνω από το 90% του συνόλου των θαλασσινών, και πιο συγκεκριμένα πάνω από το 95% του σολομού Ατλαντικού, που καταναλώνουν. Ο σολομός AquAdvantage θα προσφέρει, σύμφωνα με την εταιρεία, την ευκαιρία για μία οικονομικά βιώσιμη εγχώρια βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στην έγκριση του FDA για το συγκεκριμένο προϊόν, έχει συνδεθεί εν μέρει, με την διαμάχη για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Πρόσφατα, η απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην AquaBounty την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σολομών συγκέντρωσε πολλά «πυρά».

Ειδικότερα, η AquaBounty έλαβε πρόσφατα έγκριση από την κυβέρνηση του Καναδά για να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής αυγών στο νησί Prince Edward, αλλά τώρα η απόφαση αυτή αμφισβητείται, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια θα μπορούσαν να διαφύγουν, βλάπτοντας τα ​​αποθέματα «άγριου» σολομού.