Ειδήσεις
Home / Top Slider / Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των ζυμαρικών το 2017

Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των ζυμαρικών το 2017

Σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat A.E. αναλύεται ο εγχώριος κλάδος της βιομηχανίας Ζυμαρικών. Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, πρόκειται για ένα δυναμικό κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, ο οποίος εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες, αλλά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Μάλιστα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών, εφαρμόζει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, στοχεύοντας στις οικονομίες κλίμακας και στην ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης που αφορά την κατανάλωση ζυμαρικών μετά την Ιταλία, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών στη χώρα υπολογίστηκε περίπου στα 11,1 κιλά/ άτομο.

Γενικότερα, τα ζυμαρικά θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή προϊόντα διατροφής, τόσο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όσο και σε περιόδους ευημερίας. Ο βασικότερος λόγος είναι η χαμηλή λιανική τιμή πώλησης, έναντι άλλων προϊόντων διατροφής. Ακόμη, η υψηλή διατροφική αξία και η συνεχής προσπάθεια των βιομηχανιών να αυξήσουν την προϊόντική τους βάση, προσφέρουν στους καταναλωτές μία πληθώρα επιλογών, με αποτέλεσμα να τα προτιμούν περισσότερο. Τέλος, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος παρασκευής τους αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για το καταναλωτικό κοινό να τα επιλέξει.

Όσον αφορά το 2017, ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών αυξήθηκε κατά 1,7% έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτό αποδεικνύει ότι η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται και να κινείται ανοδικά, έπειτα από την πτώση των πωλήσεων που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις στον κλάδο των super market το 2016. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13%, θα τονώσει σημαντικά την αγορά των ζυμαρικών τα επόμενα χρόνια.

 

Δήλωση του κυρίου Γκουζέλου:

«Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής για πολλούς ανθρώπους. Αυτό και μόνο, μπορεί να δώσει κίνητρο στις εγχώριες βιομηχανίες να επενδύσουν στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και να τα προωθήσουν τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στη διεθνή, κάτι που θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις των εταιρειών».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου:

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 5 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 1,7%, στα €176,67 εκ., έναντι €173,65 εκ. το 2016.

Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 12,6%, στα €22,09 εκ. από  €25,28 εκ. και τα ΚΠΦ σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση κατά 16,1% στα €15,78ε κ., έναντι €18,81 εκ. το 2016.

Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 12,7% και 9,7% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο επίπεδο 0,35 προς 1.

Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο περίπου 3,6 μηνών.

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin