Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Οπωροκηπευτικά: Σε αναμονή της έναρξης εξαγωγής χειμερινών φρούτων και λαχανικών

Οπωροκηπευτικά: Σε αναμονή της έναρξης εξαγωγής χειμερινών φρούτων και λαχανικών

Με μικρότερους ρυθμούς και με την ζήτηση αυξημένη, όπως και τις τιμές, συνεχίσθηκαν την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, πλην όμως η συγκομιδή στην Νότια Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της, ενώ συνεχίζεται στην Βόρεια Ελλάδα. με προοπτικές καλύτερων τιμών στην παραγωγή.

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή ανοιξιάτικων-καλοκαιρινών  φρούτων με σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς, στα ίδια επίπεδα έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου με την ζήτηση κανονική για την εποχή και τις  τιμές πώλησης σε ικανοποιητικά σχετικά υψηλά επίπεδα.

Αναμένεται η έναρξη συγκομιδής και εξαγωγής χειμερινών φρούτων και λαχανικών.

α)βερίκοκων με      + 2,9%   έναντι πέρυσι

β) κερασιών             + 9,4%        »       »

γ) καρπουζιών       +12,6%       »       »

δ)ροδάκινων          – 14,0%       »       »

ε) νεκταρινιών       + 2,8%      »       »           και

στ) σταφύλια         –  17,3%      »       »

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas αναφέρει: “Παρά τις επισημάνσεις για προσοχή των ελεγκτικών Υπηρεσιών στην εφαρμογή  της ισχύουσας Νομοθεσίας παρατηρείται πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων όχι μόνο των υπερπρώιμων ποικιλιών και χρειάζεται η εγρήγορση των ελεγκτικών αρχών για την μη δυσφήμηση του προϊόντος. Αναμένουμε  την έκδοση της Υπ. Απόφασης  προκειμένου να μην παρατηρηθεί και φέτος διακίνηση ατυποποίητων και κατ’ ευθείαn απ’ τον αγρό προϊόντων χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους (ιταλοποίησης κλπ). Είναι ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα η διατήρηση των κατακτηθέντων μεριδίων στις παραδοσιακές αγορές τους αλλά και στις νέες που κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια”.