Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» για την γαστρονομία της Αττικής

«Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» για την γαστρονομία της Αττικής

Όταν η γαστρονομία συναντά τη φαντασία και η γεύση την επιχειρηματικότητα, τότε τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν εξαγωγικές προοπτικές. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων από την Αττική  στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι».

Χαρακτηριστικό παραδείγματα τέτοιων προϊόντων που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση της πρωτοβουλίας, είναι αυτά της Anassa Organics, μιας εταιρίας που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη αντίληψη και την καινοτομία. Η Anassa Organics παρασκευάζει φυσικά ροφήματα αφεψήματα που πέρα των αρωματικών φυτών, περιέχουν ειδικά βιοδιασπώμενα φίλτρα με ξύλινα στηρίγματα, τα οποία επιτρέπουν την εκχύλιση των αρωματικών φυτών μέσα στο νερό. Τα καινοτόμα αυτά προϊόντα έχουν βρει απήχηση και στο εξωτερικό και εξάγονται ήδη σε 23 χώρες, μέσω επιλεγμένων σημείων πώλησης.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή της εταιρίας Jukeros που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην Καλλιθέα. Τα προϊόντα της, χειροποίητα, πολύ υψηλής ποιότητας και αισθητικής που συνδυάζουν παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής με ευφάνταστους συνδυασμούς φρούτων, λαχανικών και μπαχαρικών είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ εξάγονται και σε ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο,  Δανία και Πολωνία, σε επιλεγμένα Delicatessen. Ο Chef Δημήτρης Χωματάς, με πολυετή πορεία στον χώρο της εστίασης και έχοντας εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθημερινά επιμελείται την διαδικασία παραγωγής αλλά και πειραματίζεται επάνω σε νέα προϊόντα.

Διεθνή αναγνώριση έχει αποκτήσει ήδη και η εταιρία ελληνικών αναψυκτικών Three Cents. To 2014 τρεις νέοι σε ηλικία Αθηναίοι bartenders, ο Γιώργος Μπάγκος, ο Δημήτρης Νταφόπουλος και ο Γιώργος Τσιρίκος, μαζί με τον έμπειρο επιχειρηματία Βασίλη Καλαντζή, δημιουργούν μια σειρά από premium αναψυκτικά -συνδυάζοντας υψηλής ποιότητας ελληνικό φυσικό μεταλλικό νερό και εκλεκτά φυσικά συστατικά- ιδανικά για ανάμιξη σε ποτά αλλά και για να τα απολαύσει κανείς μόνα τους. Τα αναψυκτικά, τα οποία διατίθενται σήμερα σε 7 ξεχωριστούς συνδυασμούς, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο έχοντας μια διεθνή αναγνώριση.

Η  πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι», που υλοποιείται από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιδεών για την Έξυπνη και Δημιουργική Οικονομία, IdeasLab  στοχεύει στην  ανάδειξη θετικών παραδειγμάτων επιχειρήσεων της αγρο-διατροφής από όλη την Ελλάδα. Μέσα από την πρωτοβουλία και στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων παρουσιάζονται προϊόντα που παράγονται συσκευασμένα και τυποποιημένα, ενσωματώνουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διάθεσης τους και παράλληλα, διακρίνονται για την εξωστρέφειά τους.

Πρόκειται για προϊόντα με ιστορία, καταγωγή, εξαιρετικές συσκευασίες και καινοτόμες παραγωγικές διαδικασίες, που αποτελούν μοναδικά παραδείγματα ποιότητας της τοπικής παραγωγής τροφίμων και μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

Η πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα σε ένα Τραπέζι» θα συνεχίσει το ταξίδια της και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας φέρνοντας στο προσκήνιο καινοτόμα προϊόντα της ελληνικής γης.