Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Υπέρ της δυνατότητας χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου Εθνική, Alpha και Eurobank

Υπέρ της δυνατότητας χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου Εθνική, Alpha και Eurobank

“Ναι” είπαν οι Γενικές Συνελεύσεις των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Eurobank στην μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστωτική απαίτηση.

Εθνική

Ο διευθύνων σύμβουλός της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με θέμα την ένταξη στο ειδικό πλαίσιο διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο πως η τράπεζα “διαθέτει «πλεόνασμα κεφαλαίων» ακόμα και με το ακραίο σενάριο των stress test, χωρίς μάλιστα το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ καταγράφει οργανική κερδοφορία για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο” .

Σύμφωνα με τον ίδιο η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ευχέρεια του υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου.

Eurobank

Το σώμα των μετόχων της Eurobank ενέκρινε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τη χρήση του οφέλους από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνόλου των ελληνικών τραπεζών στα πρόσφατα stress test που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο αναβαλλόμενος φόρος δημιουργεί μαξιλάρι 1,1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 318 μονάδες βάσης.

Alpha Bank

Ανοιχτό άφησε η διοίκηση της Alpha Bank το ενδεχόμενο να μην κάνει χρήση της διάταξης για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστωτική απαίτηση, καθώς δε θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα τη συγκεκριμένη βοήθεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank  κ. Δημήτρης Π. Μαντζούνης δήλωσε κατά την Γενική Συνέλευση της τράπεζας πως “παρότι δεν χρειάζεται, εν τούτοις για λόγους σύνεσης και “μαξιλαριού”, αποδεχόμαστε τον αναβαλλόμενο φόρο για να συνεχιστεί η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου όσον αφορά το νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τους κακοπληρωτές.