Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Τιτλοποιήσεις δανείων εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες

Τιτλοποιήσεις δανείων εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες

Τιτλοποιήσεις δανείων εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να ενισχύσουν σημαντικά τη ρευστότητα και με πρώτο στόχο τα δάνεια σε  ξενοδοχεία, ναυτιλιακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Επίσης, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα στεγαστικά τους χαρτοφυλάκια για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών μέσω των οποίων θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα με μικρότερο κόστος από τις απλές ομολογίες.
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς φέρεται να σχεδιάζει αρχές του 2015  τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ για άντληση ρευστότητας περίπου 2 δισ. ευρώ.  Το δρόμο για τις τιτλοποιήσεις ανοίγει η απόφαση της ΕΚΤ πριν από δύο μήνες μπορεί μπορεί να δεχθεί αντίστοιχους τίτλους με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και να “κουρέψει” το ποσοστό με το οποίο δεχόταν τις εγγυήσεις που κατέθεταν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα.
Η Alpha Bank αναμένεται να αντλήσει περίπου 510 εκατ. δολάρια από την τιτλοποίηση ναυτιλιακών δανείων, σύμφωνα με πηγή της Alpha Bank δήλωσε στο Reuters. Ανάδοχος της συναλλαγής που “πακετάρει” 35 ξεχωριστά ναυτιλιακά δάνεια έχει αναλάβει η Citigroup και οι τιτλοποιήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος της Alpha και είναι ένα εργαλείο για διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της τράπεζας.
Μία ακόμα σκέψη είναι οι εκδόσεις ομολογιών διάρκειας  3 με 5 ετών, ωστόσο αυτό αποτελεί δεύτερη σκέψη λόγω του κλίματος και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά  μετά τον Μάρτιο και όταν σταθεροποιηθεί το σκηνικό στην πολιτική πορεία της χώρας, ενόψει της εκλογής του Προέδρου. Εξάλλου, οι τράπεζες προχώρησαν σε εκδόσεις απλών ομολογιών(περίπου 500 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα την άνοιξη του 2014.