Ειδήσεις
Home / Top Slider / ΣΕΒΓΑΠ: Κατά ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το ελληνικό γιαούρτι
epa01498993 A woman works on the yogurt production line in Yangzijiang Milk, a local dairy brandname, in Wuhan, central China's Hubei province, on 24 September 2008. China's agriculture minister admitted, on 23 September 2008, that the country's milk-gathering system was not under control which leads to the melamine-tainted dairy products. EPA/ZHOU CHAO

ΣΕΒΓΑΠ: Κατά ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το ελληνικό γιαούρτι

«Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μπλόκαρε τον φάκελο για την αναγνώριση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης(ΠΓΕ)», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Για τους επικίνδυνα αδαείς που έχουν συμβάλει σε αυτή την “απόφαση”, οφείλουμε να τους πληροφορήσουμε τα εξής:

Το ΥΠΑΑΤ, μετά από την αντικοινοτική και απαράδεκτη πρωτοβουλία της Τσεχίας να θεσπίσει με εθνική της νομοθεσία κατηγορίες «ελληνικού γιαουρτιού» και «Τύπου ελληνικού γιαουρτιού», συνέστησε ομάδα εργασίας με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς (ΣΕΒΓΑΠ, κτηνοτρόφους, κλπ.) για την δρομολόγηση και τη δημιουργία φάκελου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Μετά από αρκετές συναντήσεις της ομάδας, συμφωνήθηκαν τα βασικά στοιχεία του φακέλου, του προς κατοχύρωση ελληνικού γιαουρτιού και ομοφώνα αποφασίστηκε η ανάθεση στο εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) της εκπόνησης μελέτης και σύνταξης φάκελου, δεδομένου ότι το ΓΠΑ από πλευράς τεχνογνωσίας και ιστορίας είναι μακράν το ειδικότερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, έχοντας συντάξει στο παρελθόν σχεδόν όλους τους αντίστοιχους φακέλους για τα ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα της χώρας μας. Η εκπόνηση αυτή έχει φυσικά ένα κόστος το οποίο ζητήθηκε επίσημα από τον ΕΛΓΟ να το αναλάβει από τα χρήματα που εισπράττει, κατά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, από τις επιχειρήσεις παραγωγής γαλ/κων προϊόντων και τους κτηνοτρόφους και τα οποία δυστυχώς αποθεματοποιεί και παρανόμως ετερο-χρησιμοποιεί για αλλότριους με τα γαλ/κα προϊόντα σκοπούς.

Παρόλο που πέρασαν 7 ολόκληροι μήνες από το αίτημα αυτό, ο ΕΛΓΟ δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος, ως όφειλε. Την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση για την κατοχύρωση του πλέον σημαντικού ελληνικού προϊόντος στον κόσμο σήμερα, την γνωρίσαμε με κάθε τρόπο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόσο στον σημερινό όσο και στον προκάτοχό του και αυτό που εισπράξαμε είναι να μην ανησυχούμε γιατί θα μεριμνήσουν έτσι ώστε άμεσα να υλοποιηθεί το αίτημα!

Ώσπου χθες, διαβάσαμε στον τύπο το ανήκουστο, ότι δηλαδή το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μπλόκαρε τον φάκελο του ελληνικού γιαουρτιού! Κατ’ αρχήν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όχι μόνο δεν είχε, ούτε έχει δικαίωμα να μπλοκάρει οτιδήποτε για τον συγκεκριμένο φάκελο και όποιος εισήγαγε με αυτό τον τρόπο αυτό το θέμα στο ΔΣ είναι όχι μόνο αδαής αλλά και επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα με την τεράστια καθυστέρηση που προξένησε. Του ΔΣ του ΕΛΓΟ δεν του πέφτει ο παραμικρός λόγος για το αν, πότε, πως και από ποιον θα εκπονηθεί η μελέτη και η σύνταξη του συγκεκριμένου φακέλου για το ελληνικό γιαούρτι γιατί απλούστατα έχει ήδη αποφασιστεί αυτό από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό από το ΥΠΑΑΤ. Αυτό που ζητήθηκε από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ΜΟΝΟ η χρηματοδότηση του έργου πράγμα που αποτελεί σαφή υποχρέωση του. Σε αυτό το όργιο του παραλογισμού και της απόλυτης αναρμοδιότητας, ξύπνησαν από τον λήθαργο τους και ορισμένοι θλιβεροί εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να εκφέρουν και αυτοί άποψη για κάτι που στην κυριολεξία έχουν πλήρη μεσάνυχτα!

Η κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σε ευρωπαϊκό κατ’ αρχήν επίπεδο και κατόπιν και εκτός ΕΕ, είναι ο υψηλότερης ίσως σημασίας Εθνικός μας στόχος. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο ετήσιος τζίρος του «Ελληνικού γιαουρτιού» στον κόσμο είναι σήμερα της τάξης των 4 δις δολαρίων. Από αυτήν την τεράστια πίτα σήμερα, το πραγματικά ελληνικό γιαούρτι (που παράγεται στην Ελλάδα) έχει μερίδιο μόλις το 1/10.000!! Αν αυτό το δραματικό γεγονός δεν έχει γίνει ικανό να αφυπνίσει την οικτρή διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το Υπουργείο αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τότε δυστυχώς δεν έχει μέλλον αυτή η χώρα.

Γι’ αυτό, παρακαλούμε πολύ τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να παρέμβει άμεσα διορθώνοντας την ανήκουστη αυτή διοικητική εκτροπή (όπου ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι ειδικεύεται) για ένα τόσο υψίστης σημασίας εθνικό θέμα που δεν επιδέχεται καμία άλλη καθυστέρηση”.