Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Προς συγχωνεύσεις οι συνεταιριστικές τράπεζες

Προς συγχωνεύσεις οι συνεταιριστικές τράπεζες

Οι Συνεταιριστικές τράπεζες οδεύουν προς την εξυγίανση, ωστόσο λίγες είναι αυτές που θα καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν.

Σε λειτουργία βρίσκονται 10 Συνεταιριστικές Τράπεζες, μετά την ανάκληση της άδειας άλλων 6 την περίοδο 2012-2013.

Οι 10 αυτές τράπεζες απασχολούν 905 εργαζόμενους και διαθέτουν 129 καταστήματα. Την 31/12/2013 είχαν ενεργητικό 3,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,6 δισ. και χορηγήσεις 2,9 δισ. ευρώ. Στις Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν επενδυθεί 342 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από αποταμιεύσεις συνολικά 158.000 μεριδιούχων. Οι πλέον ισχυροί οργανισμοί βρίσκονται στην Κρήτη με 105 χιλιάδες μεριδιούχους (!).

Υπενθυμίζεται ότι ι το μνημόνιο προέβλεπε ότι η ΤτΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για τον συνεταιριστικό τομέα με την οπτική της διασφάλισης της σταθερότητας και της ποιοτικής αναβάθμισής του.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή:

Επί του άρθρου 14

Με την περίπτωση α της παραγράφου 1 εισάγεται το δικαίωμα για τις Συνεταιριστικές Τράπεζας να εισάγουν ομόλογα και προαιρετικές μερίδες σε οργανωμένες αγορές.

Με την περίπτωση β της παραγράφου 1 διευκρινίζεται η δυνατότητα συγχώνευσης πιστωτικών συνεταιρισμών που λειτουργούν ως πιστωτικά ιδρύματα με άδεια της ΤτΕ, είτε με απορρόφηση, είτε με σύσταση νέου συνεταιρισμού.