Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Ποιά μέτρα συζητούν κυβέρνηση και τρόικα

Ποιά μέτρα συζητούν κυβέρνηση και τρόικα

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη αναμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας στις προτάσεις που της απέστειλε, με στόχο να επιστρέψει το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως εάν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της τότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%.

Επίσης, οι προτάσεις αφορούν:

  • Πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Πιλοτική έναρξη του νέου μισθολογίου από 1/7/2015. Η αρχή θα γίνει από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων το επίδομα, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», θα μειωθεί έως το 2019 και θα αντικατασταθεί από το επίδομα αποδοτικότητας. Για τους νεοεισερχόμενους, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2015, ενώ όλο το Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από 1/1/2016.
  • Επίσπευση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρεί σε λοκάουτ.
  • Εφαρμογή κι άλλων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
  •  Την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

 

Γκ. Χαρδούβελης: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Την ελπίδα του να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, «γιατί είναι για καλό όλων», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης από βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αν και δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, όσον αφορά στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με του εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως ελπίζει να καταλήξουν θετικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι έχουν ένα κίνητρο να κλείσει η αξιολόγηση και οι δύο πλευρές».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η χώρα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος και πως «έχει μείνει μόνο η ουρά».

Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Οι συζητήσεις συνεχίζονται

Στην λακωνική διατύπωση ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται» αρκέσθηκε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Αν και υπήρχαν προσδοκίες ότι σήμερα θα διαφανούν κάποιες αντιδράσεις εκ μέρους των δανειστών για τις θέσεις που τους απέστειλε την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο μέχρι και τις 2 το μεσημέρι δεν υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά της τρόικας.

Είναι ενδεικτικό πως κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρκέσθηκε να επαναλάβει πως μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε πάντως πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.