Ειδήσεις
Home / Top Slider / «Νομιμοποιείται» για μια ακόμη χρονιά η εξαγωγή ατυποποίητων οπωροκηπευτικών

«Νομιμοποιείται» για μια ακόμη χρονιά η εξαγωγή ατυποποίητων οπωροκηπευτικών

Συνεχίσθηκαν την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών με πολύ μικρούς ρυθμούς και με την ζήτηση αυξημένη μαζί και τις τιμές, πλην όμως η συγκομιδή στην Νότια Ελλάδα έχει τελειώσει, ενώ συνεχίζεται στην Βόρεια Ελλάδα με μικρότερους ρυθμούς και προοπτικές καλύτερων τιμών στην παραγωγή.

Η συγκομιδή μήλων βρίσκεται σε εξέλιξη με την ποιότητα τους σε υψηλά επίπεδα και με αύξηση του όγκου της παραγωγής, ενώ ξεκίνησε η συγκομιδή και εξαγωγή ακτινιδίων της κύριας ποικιλίας. Αναμένεται η έναρξη συγκομιδής και άλλων χειμερινών φρούτων και λαχανικών.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, αναφέρει:

«Παρά τις επισημάνσεις για επισταμένη παρακολούθηση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, εξακολουθεί να παρατηρείται πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Εξεδόθη επιτέλους η Υπουργική Απόφαση, για την διακίνηση και τυποποίηση-συσκευασία των ακτινιδίων που δυστυχώς ενώ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, οι διατάξεις της κατ’ εξαίρεση δεν θα ισχύσουν για φέτος, νομιμοποιώντας για μια ακόμη χρονιά την διακίνηση ατυποποίητων και κατ’ ευθείαν από τον αγρό προϊόντων, εντός μέσων μεταφοράς και όχι συσκευασίας, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά), αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους (ιταλοποίησης κλπ) και την δυνατότητα διακίνησής τους από Έλληνες, Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς «εμπόρους» που δεν έχουν διαπιστευτεί φορολογικά στην χώρα μας.

Η μη εκμετάλλευση της ευκαιρίας διεύρυνσης των μεριδίων για τα ελληνικά προϊόντα  στις παραδοσιακές αγορές τους αλλά και στις νέες που κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, φοβούμαστε ότι θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική τους πορεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 12/10/2018 είχαν εξαχθεί 59.299 τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών από 77.665 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.