Ειδήσεις
Home / Top Slider / Με 7,2% εξακολουθούν να τρέχουν οι εξαγωγές θερινών φρούτων

Με 7,2% εξακολουθούν να τρέχουν οι εξαγωγές θερινών φρούτων

Συνεχίσθηκαν την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών με μειωμένη για την εποχή ροή, οφειλόμενη στην πίεση από υπερπροσφορά στις καταναλωτικές αγορές.

Η πρωϊμότητα αφ’ ενός της χώρας μας σε συνδυασμό με την οψιμότητα της Ισπανίας και το ότι στις καταναλωτικές αγορές υπάρχει απουσία ενδιαφέροντος λόγω διακοπων δημιουργεί αυτό τον συνδυασμό μειωμένης ροής των εξαγωγών μας. Από πρώτης Σεπτεμβρίου αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της ζήτησης με ομαλοποήσή της μετά τις 10/9.

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή ανοιξιάτικων-καλοκαιρινών  φρούτων με αύξηση τους, με  +7,2% έναντι  της αντίστοιχης περσινής περιόδου με την ζήτηση σε ροδάκινα και νεκταρίνια κανονική για την εποχή και τις  τιμές πώλησης αλλά και παραγωγού σε ικανοποιητικά σχετικά υψηλά επίπεδα και με την ελπίδα ότι η απαγόρευση εισαγωγής πυρηνόκαρπων φρούτων της Ρωσίας από Σερβία και FYROM δεν θα έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές μας

α) βερίκοκων με    +3,8%   έναντι πέρυσι

β) κερασιών            +  9,4%        »       »

γ) καρπουζιών      + 13,2%       »       »

δ) ροδακίνων         –   6,9%       »       »

ε) νεκταρινιών       +15,5%      »       »           και

στ) σταφύλια         + 12,5%      »       »

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Incofruit Hellas:

“Η  Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής επιτήρησης, Rosselkhoznadzor, επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής από 15/8 πυρηνοκάρπων φρούτων από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ μετά την ανακάλυψη του μύκητα Monilinia fructicola, αλλιώς γνωστή ως φαιά σήψη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων της Ρωσίας (FCS), οι εισαγωγές φρέσκων βερίκοκων, κερασιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων στη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 448.462 τόνους πέρυσι.

Από τον όγκο αυτό, 12,7%, ήτοι 56,744 τόνοι, προέρχονταν από τη Σερβία, τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή φρούτων της Ρωσίας μετά την Τουρκία και τη Λευκορωσία. Εν τω μεταξύ, 5,943 τόνοι εισήχθησαν από την πΓΔΜ.

Η FCS ανέφερε ότι η προσωρινή απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ μέχρι να ληφθούν εξαντλητικά μέτρα από τους εξαγωγείς για να αποφευχθεί η εξαγωγή μολυσμένων προϊόντων”.