Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Μεγάλη πτώση για την Γερμανική βιομηχανία

Μεγάλη πτώση για την Γερμανική βιομηχανία

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 5,5 ετών κατέγραψε ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος, προκαλώντας έντονο προβληματισμό. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Αύγουστο κατά 4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009. Τον Ιούνιο, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας είχε αυξηθεί κατά 1,6%.

Τα τελικά στοιχεία ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση κατά 1,5%, ενώ η δυσμενέστερη εκτίμηση που διατυπώθηκε ήταν μείωση κατά 3%. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,2%. Τα στοιχεία δείχνουν πως η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου θα είναι οριακή “αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπήρξε νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο” σχολιάζει το Reuters. 

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αποδίδει τα απογοητευτικά στοιχεία στις πολλές ημέρες αργίας του Αυγούστου. Μία ημέρα νωρίτερα ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες του βιομηχανικού κλάδου της Γερμανίας, συρρικνώθηκαν κατά 5,7% τον Αύγουστο. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διευκρίνισε πως οι παραγγελίες από το εξωτερικό κατέγραψαν κάθετη πτώση 8,4%, ενώ η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε κατά 2%. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και οι κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης φαίνεται πως επηρεάζουν σημαντικά πλέον τη γερμανική οικονομία.
«Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία επιδεινώνονται και δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο» δήλωσε ο Holger Sandte της Nordea Markets στο Reuters.