Ειδήσεις
Home / Retail / Εντός των στόχων τα αποτελέσματα του Σκλαβενίτη – Οι προβλέψεις

Εντός των στόχων τα αποτελέσματα του Σκλαβενίτη – Οι προβλέψεις

Εντός των στόχων που είχαν τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο για την απορρόφηση του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος βρίσκονται τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Σκλαβενίτης για το 2017.

Ο όμιλος αναμένει βελτιωμένα αποτελέσματα στο β’ εξάμηνο και σημαντική περαιτέρω ενίσχυση το 2019.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος πέτυχε ενίσχυση του κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, με την εταιρεία Ι. & Σ. Σκλαβενίτης να καταγράφει κύκλο εργασιών 1,4 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους και την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (ΕΥΣ) 653 εκατ. ευρώ από τη 1η Μαρτίου 2017.

Τα μεικτά αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας, αλλά και όλου του ομίλου, κρίνεται ότι  παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τον έντονο ανταγωνισμό, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον του 2017, αλλά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο πλαίσιο του εγχειρήματος στήριξης του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2017 η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, συνέχισε τη θετική πορεία της, με τα λειτουργικά αποτελέσματα (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) να ανέρχονται σε 56,5 εκ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα σε 11 εκ. ευρώ. Η μείωση που παρατηρείται στα αποτελέσματά της σε σχέση με το 2016 οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη στήριξη του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος.

Αντίστοιχα η ΕΥΣ, από 1η Μαρτίου 2017 κατέγραψε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (-97 εκ. ευρώ) και καθαρά αποτελέσματα (-87 εκ ευρώ),τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει καταρτιστεί. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα μεγέθη της, συνδέονται με το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα του δικτύου καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος ετίθεντο σε λειτουργία σταδιακά, κατά τη διάρκεια του έτους.

Έχει σημασία πάντως να σημειωθεί, ότι η εικόνα της εταιρείας βελτιωνόταν σημαντικά όσο προχωρούσε η ενοποίηση και η επαναλειτουργία του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος. Αυτό καταδεικνύεται και από τη συνεχή αυξητική τάση που σημειώνουν οι πωλήσεις της ΕΥΣ, οι οποίες ενδεικτικά:

  • το τελευταίο τετράμηνο του 2017 εμφανίζονται αυξημένες κατά 85% σε σχέση με το 1ο τετράμηνο λειτουργίας της (Μάρτιος – Ιούνιος 2017).
  • το διάστημα Ιουν-Αυγ 2018 αυξήθηκαν άνω του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχισθεί όχι μόνο στο τελευταίο 4μήνο του 2018, αλλά και το 2019, με την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων και την «ωρίμανση» των ήδη ανακαινισμένων καταστημάτων.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, εντός του β’ εξαμήνου του 2018, ο Όμιλος αναμένεται να έχει θετική λειτουργική κερδοφορία.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο συνολικά θετικός ρυθμός βελτίωσης οδήγησε τη διοίκηση της Σκλαβενίτης να προχωρήσει νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο και με απτά βήματα, στην κατεύθυνση της ενοποίησης, ολοκληρώνοντας τη συγχώνευση της Ι.Σ. Σκλαβενίτης με την ΕΥΣ εντός του Ιανουαρίου 2018.

Υπενθυμίζεται πως το 2017, η ΕΥΣ αποπλήρωσε χρέη της πρώην Μαρινόπουλος προς προμηθευτές, Ελληνικό Δημόσιο (Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) και τρίτα πρόσωπα της τάξης των 380 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε στην ενοποίηση των εργαζομένων της εταιρείας και την υιοθέτηση μίας ενιαίας κουλτούρας.

Τέλος, 198 Καταστήματα έχουν ανακαινιστεί πλήρως κι έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία, ενώ συγχρόνως ενισχύθηκαν σημαντικά οι πρόσθετες υπηρεσίες των 33 hyper markets Σκλαβενίτης, με παιδότοπους, εστιατόρια, αρτοπωλεία κ.α. Τα υπόλοιπα 113 Καταστήματα θα ανακαινιστούν εντός του 2019. Το συνολικό κόστος των επενδύσεων θα υπερβεί τα 75 εκ. ευρώ.