Ειδήσεις
Home / Top Slider / Ελαιόλαδο: Mειωμένη παραγωγή σε όλη την Ευρώπη

Ελαιόλαδο: Mειωμένη παραγωγή σε όλη την Ευρώπη

Ο βρετανικός Observer ανακινεί το θέμα με τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου ανά την Ευρώπη και προειδοποιεί: έρχονται δύσκολες ημέρες.

Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν καταστροφικοί για την παραγωγή ελαιολάδου, καθώς οι χώρες που τροφοδοτούν την πανευρωπαϊκή αγορά δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι επιπτώσεις αυτής της δραματικής αλλαγής έχουν φανεί ήδη στην αγορά, καθώς σε αρκετές περιοχές η τιμή του λαδιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διάφορων εντόμων και βακτηρίων, έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες σε πολλές χώρες, σημειώνει το άρθρο. Προσθέτει, δε, πως το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί εύλογα ως «μαύρη χρονιά» για το λάδι.

Τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η Ισπανία που πέρυσι αντιμετώπισε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε από την άνοιξη, μειώνοντας δραστικά την παραγωγή του λαδιού της. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιταλία, με τους παραγωγούς να σημειώνουν πως η πτώση φτάνει ακόμη και στο 50% σε σχέση με το 2013.

Το άρθρο σημειώνει πως στην Ελλάδα που επίσης θεωρείται σημαντική παραγωγός ελαιολάδου για την Ευρώπη, μπορεί τα πράγματα να μην είναι ρόδινα, αλλά τουλάχιστον τα αποτελέσματα της παραγωγής είναι πιο σταθερά. Αυτό είναι μια μικρή αχτίδα ελπίδας, αλλά σαφώς δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις ανάγκες των αγορών. Το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη στιγμή που περιφερειακές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Συρία (προμηθευτές λαδιού με τη σειρά τους), αντιμετωπίζουν μια σημαντική μείωση στην παραγωγή.