Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2015

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2015

Με μια ψήφο περισσότερη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός. Τα αποτελέσματα ήταν 155 «ναι», 134 «όχι» και ένα «παρών».

Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 290 βουλευτές (απουσίασαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζή Οσμάν, η ανεξάρτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή).

Τον Προϋπολογισμό τον ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ όπως και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές, εκτός του ανεξάρτητου Γρηγόρη Ψαριανού που δήλωσε «παρών».

“Μετά από πολλές δεκαετίες, η χώρα απέκτησε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Κρίσιμο Eurogroup

Ο χαρακτήρας και η διάρκεια της παράτασης του ελληνικού προγράμματος θα κριθούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού και καθώς η ελληνική πλευρά καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Eurogroup αναμένεται να παραστεί από πλευράς ΔΝΤ ο πρώην ελεγκτής της τρόικας και νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, και όχι ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τεχνική παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες (ένα μήνα) όμως η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ- επιμένει σε τουλάχιστον εξάμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί έναντι τυχόν πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.