Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Διακόπτει την ελάχιστη ισοτιμία με το ευρώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Διακόπτει την ελάχιστη ισοτιμία με το ευρώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ, τερματίζοντας έτσι ένα μέτρο που υιοθέτησε το 2011 για να προστατέψει την οικονομία της χώρας.

Έναντι του ευρώ το ελβετικό φράγκο σημειώνει ράλι 33% στα 1,1170 ευρώ, ενώ έναντι του δολαρίου κερδίζει 31% στα 1,2888 δολ. μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ότι χαμηλώνει το επιτόκιο στα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως κατά 50 μονάδες βάσης στο −0,75% και μετακινεί το εύρος στόχου για το Libor τριών μηνών περαιτέρω σε αρνητική περιοχή, στο –1,25% και −0,25%, από −0,75% και 0,25% προηγουμένως.

Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία εισήχθη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εξαιρετικής υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου και εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αυτό το έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστάτεψε την ελβετική οικονομία από σοβαρή βλάβη, προσθέτει.

Η SNB χαμηλώνει τα επιτόκια σημαντικά για να διασφαλίσει ότι η διακοπή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν θα οδηγήσει σε μια ακατάλληλη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών. Η SNB θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον. Εάν είναι απαραίτητο, θα παραμένει ενεργή στην αγορά του συναλλάγματος για να επηρεάσει τις νομισματικές συνθήκες, καταλήγει η ανακοίνωση.