Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / Βιωματικό “Παγκόσμιο Γεύμα” στήνεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Βιωματικό “Παγκόσμιο Γεύμα” στήνεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Ένα τραπέζι ευαισθητοποίησης, που θα δείχνει την άνιση κατανομή του πλούτου μέσα από το φαγητό, “στρώνουν” στις 17 και 18 Δεκεμβρίου η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με τη Fair Trade Hellas.
   “Το Παγκόσμιο Γεύμα” θα είναι ένα βιωματικό εργαστήρι μέσα από δύο τραπέζια που θα στρωθούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Γύρω από το τραπέζι θα θιγούν θέματα που αφορούν τη μη πρόσβαση στην τροφή και τους φυσικούς πόρους λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αρπαγής γης και φυσικών πόρων και της σπατάλης τροφίμων” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κέλλυ Γαρυφάλλη από τη Fair Trade Hellas.
   Κάτω από τα πιάτα, σε καθέναν από τους συνολικά 60 καλεσμένους, θα υπάρχουν σουπλά, όπου θα αναγράφεται μια ιστορία για την προέλευση ενός συγκεκριμένου φαγητού από έναν, για παράδειγμα, μικρό παραγωγό σε μια αφρικανική χώρα ή από έναν εργάτη μιας πολυεθνικής. 
   “Απευθυνόμαστε σε τοπικές και περιφερειακές αρχές, ακαδημαϊκούς και τοπικούς παραγωγούς, μαζί με στελέχη τοπικών ΜΚΟ και εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας που μπορούν να γίνουν πολλαπλασιαστές των αποτελεσμάτων της δράσης στις τάξεις τους, σε καταναλωτές ευαισθητοποιημένους και σε food bloggers και chefs της πόλης που επίσης μοιράζονται τέτοιου είδους ανησυχίες” αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση.
   Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Food Smart Cities for Development, στο οποίο συμμετέχουν 12 πόλεις και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων.
   Οι πόλεις και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα συνεργαστούν μέχρι το τέλος του 2016, διοργανώνοντας δραστηριότητες που ενισχύουν τη συνεργασία ώστε να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο πλαίσιο για την αστική διατροφική πολιτική με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας.
   Πάντως, απώτερος στόχος της δράσης είναι να διαμορφωθεί ένα Διατροφικό Συμβούλιο της Πόλης, το οποίο θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μια αποτελεσματική Αστική Διατροφική της πόλης.
ΑΠΕ -ΜΠΕ