Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Απότομη υποχώρηση του δείκτη NGBI 500 τον Οκτώβριο

Απότομη υποχώρηση του δείκτη NGBI 500 τον Οκτώβριο

Απότομη πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο NGBI 500 τον φετινό Οκτώβριο έφτασε στο -15, έναντι -6 τον Σεπτέμβριο, -12 τον Αύγουστο, -14 τον Ιούλιο, -10 τον Ιούνιο, -9 τον Μάιο και -20 τον Οκτώβριο του 2013.

Η υποχώρηση του δείκτη τον Οκτώβριο μπορεί να αποδοθεί και στις κυβερνητικές παλινδρομήσεις για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά δεν επικρότησε την προσπάθεια και προεξόφλησε ως μη ρεαλιστική μια τέτοια κίνηση, ενώ το αποτύπωμα της λάθος κίνησης της κυβέρνησης ήταν έντονο και στο δείκτη του Χ.Α..

Πάντως, την ίδια στιγμή τα νέα από την απασχόληση στις Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις είναι για δεύτερο συνεχή μήνα θετικά, καθώς οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις. Παράλληλα, οι απολύσεις δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις, σε αντίθεση με τις προσλήψεις, που είναι αυξανόμενες, ενώ θετικά είναι και τα στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 31% τον Σεπτέμβριο του 2014.

Την ίδια στιγμή στο 54% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ υποχωρεί στο 30%, έναντι 35% τον Σεπτέμβριο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, μειώνονται πολύ και φθάνουν στο 14% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι ποσοστού 23% τον Σεπτέμβριο.

Στασιμότητα προβλέπει το 56% (46% τον Σεπτέμβριο) και επιδείνωση το 30%, έναντι 31% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 17% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 12% τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 7%, όσο και τον Σεπτέμβριο, ενώ η “μερίδα του λέοντος” των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 76%, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Οκτώβριο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (22%, έναντι 17% τον Σεπτέμβριο).

Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 40% (35% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Σεπτεμβρίου του 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 38%, έναντι 48% τον προηγούμενο μήνα.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.

Η επόμενη μέτρηση για τον δείκτη του μηνός Νοεμβρίου 2014 θα ανακοινωθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2014.