Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Απρόσμενη πτώση των δεικτών ΡΜΙ της ευρωζώνης

Απρόσμενη πτώση των δεικτών ΡΜΙ της ευρωζώνης

Κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα η ευρωζώνη. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε στο 51,4 το Νοέμβριο, χαμηλότερα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που αποτυπώθηκαν στην σχετική δημοσκόπηση του Reuters.

«Αυτή θα είναι τεράστια απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λίγο ή πολύ, η ευρωζώνη παραμένει στάσιμη και η νέα επιδείνωση αποκτά όλο και περισσότερες πιθανότητες» αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών επίσης κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων, υποχωρώντας στο 51,3, ενώ ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης μειώθηκε στο 50,4.

Ο κ. Γουίλιαμσον δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 0,1% – 0,2% το τρέχον τρίμηνο.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 49,9, κάτω από το 50 (που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων) για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013. «Είναι οιωνός για την πτωτική πορεία της ζήτησης. Οι επιχειρήσεις στηρίζονται στις υφιστάμενες παραγγελίες για να πετύχουν οιαδήποτε ανάπτυξη. Θα περίμενε κανείς πως με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ θα έβλεπε υψηλότερα νούμερα, αλλά κινούμαστε στη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη τάση των επιχειρήσεων για μείωση τιμών. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 46,9 και βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 από τα τέλη του 2011.