Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Tράπεζες: Σχεδιάζουν να “ρίξουν” 5-6 δισ. ευρώ στην αγορά

Tράπεζες: Σχεδιάζουν να “ρίξουν” 5-6 δισ. ευρώ στην αγορά

Το συμπέρασμα που εξάγεται μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού  με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το βράδυ της Τρίτης είναι ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν τους επόμενους μήνες να ρίξουν στην αγορά 5-6 δισ. Ευρώ, δεν θέλουν πλειστηριασμούς και  συμφωνούν με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά με κεντρικό μότο οι λύσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να σέβονται τους συνεπείς δανειολήπτες και να μην ενθαρρύνουν τους κακοπληρωτές.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει αρκετές προσαρμογές στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και την Πέμπτη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ, θα κατατεθούν και  νομοτεχνικές βελτιώσεις που δεν θα αλλάζουν την ουσία, αλλά θα ξεκαθαρίζουν κάποια σημεία του νόμου. Μεταξύ αυτών σημειώνεται ότι οι διαγραφές ανά δανειολήπτη δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ.
Με δεδομένο πως το 2015 προβλέπεται χρονιά ανάπτυξης και εφόσον  δεν θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αναταραχές,  στο επόμενο  8μηνο με 12μηνο οι ελληνικές τράπεζες  έχουν σκοπό να “ρίξουν” στην αγορά 5-6 δισ. Ευρώ, όπου τα περισσότερα αφορούν επιχειρηματικά, λιγότερα καταναλωτικά και το 1/6 περίπου θα αφορά στεγαστικά.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστήριξαν πως όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα αναλάβουν από μόνοι τους πρωτοβουλίες παρουσίασης και εφαρμογής προς τις επιχειρήσεις – πελάτες τους.
Δηλώσεις Σάλλα

Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο, ούτως ωστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή της ρύθμισης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα βοηθήσει αναπτυξιακά και την οικονομία, πρόσθεσε ο Μ. Σάλλας. Mε δεδομένο για την επόμενη χρονιά ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 2% – ορισμένοι προβλέπουν ακόμα και 3% – οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο. Όσον αφορά το ζήτημα άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οποίο αποτελεί αίτημα της τρόικας, ο πρόεδρος της Πειραιώς τόνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Οι τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται.